Appleann » Specials » Natuurlijk paardrijden
AppleAnn: Leef leuk!

Natuurlijk paardrijden: paardrijden met lichaam en gevoel

Bij Natuurlijk Paardrijden gaat het om rijden vanuit het lichaam en gevoel voor het paard. Een goede (onafhankelijke!) zit is hierbij heel belangrijk. In deze special zijn artikelen te vinden die gaan over aspecten van het natuurlijk paardrijden. Is een bit bijvoorbeeld wel nodig? En welke methodes zijn toe te passen om te leren goed op je zit te rijden?

Bitloos en de inwerking van het bit

In dit artikel wordt bitloos rijden met rijden met bit vergeleken. Hoe werkt een bit precies in op de mond van een paard? Wat zijn hiervan de gevolgen zowel lichamelijk als geestelijk voor een paard? En klopt het dat bij bitloos de controle over het paard minder is? Of is bitloos rijden gewoon een paardvriendelijke manier van paardrijden?

Bitloze optomingen

Als aanvulling op het artikel Natuurlijk paardrijden: Bitloos en de inwerking van het bit, worden in dit artikel alle verschillende bitloze optomingen bekeken. Welke verschillende versies zijn er en hoe werken die in op het paardenhoofd? Wel hoofdstel is geschikt voor jouw manier van rijden?

Centered Riding

Centered Riding is een methode waarbij niet gereden wordt met puur de hand- en beenhulpen, maar waarbij de focus op het hele lichaam ligt. Dit is een erg paardvriendelijke manier van rijden, en daarbij effectief.

Boomloos rijden

Rijden met een boomloos zadel is een goede aanvulling op Centered Riding en bitloos rijden. Dit omdat bij allebei rijden op de zit heel belangrijk is. Door de vorm van het boomloze zadel komen de lichaamshulpen van de ruiter veel beter door. De ruiter voelt het paard daardoor beter aan, waardoor het kringetjes van het natuurlijk paardrijden rond is.

Natuurlijk paardrijden: bitloze optomingen

Bitloos en hoofdstelloos rijden is een zeer paardvriendelijke manier van rijden en wordt steeds populairder. Er zijn erg veel verschillende soorten bitloze optomingen, die ook allemaal een verschillen…

Natuurlijk paardrijden: bitloos en de inwerking van het bit

Het bit is een volkomen geaccepteerd hulpmiddel in de paardensport. Er zijn tientallen soorten bitten op de markt, voor ieder wat wils. Helaas is het zo dat aan het bit vervelende nadelen kleven, zeke…

Natuurlijk paardrijden: boomloos rijden

Bij een boomloos zadel ontbreekt het harde deel uit het zadel, waardoor het zadel zeer flexibel is. De ruiter voelt de beweging van het paard heel goed en het paard kan beter reageren op de beweging v…
Natuurlijk paardrijden: Centered Riding

Natuurlijk paardrijden: Centered Riding

Centered Riding betekend letterlijk ‘rijden vanuit je midden’, oftewel rijden vanuit je middelpunt. Bij deze manier van rijden ga je dus heel bewust om met je lichaam tijdens het rijden, je rijdt echt…
Gepubliceerd door Appleann op 30-10-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!