Natural Horsemanship, paardvriendelijk trainen
Ieder ruiter wil een goede band met zijn paard, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Zo’n band waarmaken is zeker niet makkelijk. Hoe vaak horen we wel niet over paarden die dominant zijn, angstig en nerveus of die door toedoen van iets anders in het hokje ‘probleempaard’ worden gezet? Door de methodes van Natural Horsemanship toe te passen is het mogelijk veel problemen op te lossen op een paardvriendelijke manier en een goede basis te leggen voor de band tussen jouw en je paard.
Bij Natural Horsemanship wordt het paard gezien als een individu, met een persoonlijkheid. De trainingmethodes binnen de Natural Horsemanship hebben wel degelijk onderlinge verschillen, maar zijn altijd gebaseerd op communicatie, vertrouwen en begrip. Dit in tegenstelling tot veel conventionele en traditionele trainingsmethodes, waarbij paarden getraind worden op basis van angst, geweld en veel mechanische hulpmiddelen.
Logisch dus dat de aanpak van NH bij probleempaarden vaak de ene goede is, waar een ‘harde’ aanpak problemen alleen erger maakt. Heel vaak helpt zo’n aanpak (bijvoorbeeld een tik met de zweep) op het moment zelf wel om ongewenst gedrag af te breken, maar op de lange termijn zal het paard geen vertrouwen en respect ontwikkelen.
Ook voor paarden zonder merkbare problemen is NH een fijne trainingsmethode. Het bouwt vertrouwen en begrip op bij paard en mens, en zo ontstaat een stabiele – en o zo belangrijke – basis. Op deze basis kan je bouwen bij verder grondwerk en natuurlijk het werk onder het zadel.
Deze special bevat de volgende artikelen:
Natural Horsemanship, paardenfluisteren voor gevorderden
Het doel van Natural Horsemanship is om met je paard te communiceren in ‘paardentaal’. Er wordt gekeken naar hoe paarden onderling communiceren, de lichaamstaal van het paard wordt als het ware overgenomen door de mens. De mens neemt hierbij de positie van de leider in de kudde op zich. Hierdoor stijgt de gehoorzaamheid van het paard en het vertrouwen in de mens, waardoor we paarden ertoe krijgen met ons samen te werken.
Communiceren met paarden via lichaamstaal
Als je wil communiceren met je paard is het krachtigste en belangrijkste instrument dat je hebt je lichaam. Je moet je lichaam goed gebruiken bij het rijden, maar ook zeker bij het werk op de grond. Je kan meer bereiken met alleen je lichaam dan je misschien denkt…
Wijken voor druk, lichaamstaal bij paarden
Wijken voor druk is een specifiek onderdeel van lichaamstaal en één van de belangrijkste principes die een paard hoort te kennen. Het speelt een grote rol bij de communicatie van paarden onderling, maar ook tussen mens en paard. Bijna alle hulpen die je gebruikt tijdens het rijden en in de omgang met je paard zijn gebaseerd op wijken voor druk. In de kudde mag wijken voor druk dan wel vanzelf gaan, maar bij bijvoorbeeld het inrijden van een paard gaat niet alles vanzelf. Daarom is het belangrijk te weten wat wijken voor druk precies inhoudt.
De kracht van belonen: dat heb je goed gedaan paard!
Wil je jouw paard iets aan- of afleren, zal je te maken krijgen met straffen en belonen. Het principe lijkt simpel: ongewenst gedrag moet bestraft worden, gewenst gedrag beloond. In praktijk heeft het echter nogal wat voeten in de aarde. Wil je het gewenste gedrag krijgen zonder negatieve invloed op het paard te hebben, verdiep je dan in welke soorten straffen en beloningen er zijn, en – het belangrijkst – de inwerking.
Join-up, inspelen op kuddegedrag
Bij een join-up wordt het gedrag van het leidende paard nagebootst, om zo te laten zien wie de baas is zonder lichamelijk geweld. Het is een manier die in de Natural Horsemanship gebruikt wordt voor het zadelmak maken van paarden en het corrigeren van probleempaarden. Het is met een join-up mogelijk snel toegang te krijgen tot een paard zonder angst of wantrouwen te creëren.
De "Seven Games" van Parelli: leerzame spelletjes
The Seven Games van Parelli zijn zeven grondwerkoefeningen die zeer leerzaam zijn voor mens en paard. Het paard leert dingen op een paardvriendelijke manier, krijgt meer vertrouwen in de mens als ook zelfvertrouwen. Voor angstige en nerveuze paarden zijn de Seven Games heel nuttig.
Omgaan met angst bij je paard
Erg veel paardeneigenaren kampen met problemen omdat hun paard nerveus of angstig is. Elk paard schrikt wel eens, maar soms kan angst bij je paard een vervelende of zelfs gevaarlijke situatie opleveren. Hoe moet je hiermee omgaan op een paardvriendelijke manier?
The Seven Games van Parelli zijn zeven grondwerkoefeningen die zeer leerzaam zijn voor mens en paard. Het paard leert dingen op een paardvriendelijke manier, krijgt meer vertrouwen in de mens als ook…
Natural Horsemanship is een ‘natuurlijke’ manier van paarden trainen. Dit betekent dat er geen geweld, angst en mechanische middelen aan te pas komen, maar dat er wordt gekeken naar het natuurlijke ge…
Wil je jouw paard iets aan- of afleren, zal je te maken krijgen met straffen en belonen. Het principe lijkt simpel: ongewenst gedrag moet bestraft worden, gewenst gedrag beloond. In praktijk heeft het…
Als je wil communiceren met je paard is het krachtigste en belangrijkste instrument dat je hebt je lichaam. Je moet je lichaam goed gebruiken bij het rijden, maar ook zeker bij het werk op de grond. J…
De join-up is een manier om het vertrouwen van een paard te winnen en jezelf de plaats van de leider in de kudde te geven. Het is een oefening die gebruikt wordt in de Natural Horsemanship methode en…
Van nature zijn paarden gewend om te wijken voor druk. Dit is een specifiek onderdeel van de lichaamstaal van paarden en is belangrijk als je wil communiceren met je paard, bij zowel het rijden als bi…
Erg veel paardeneigenaren kampen met problemen omdat hun paard nerveus of angstig is. Elk paard schrikt wel eens, maar soms kan angst bij je paard een vervelende of zelfs gevaarlijke situatie oplevere…
Gepubliceerd door Appleann op 30-08-2011, laatst gewijzigd op 31-08-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.